Samson et Dalila, o poveste de dragoste care ne invata sa ne iubim parul

sheila_lpSamson et Dalila

Va mai amintiti cuvintele unui slagar celebru prin anii 60? Daca sunteti un detinator al elixirului „tinerete fara batranete” probabil ca da.Daca nu, nu-i bai vi le voi reaminti eu:

Samson, et Dalila

Vivaient en des temps bibliques
De leurs amours tragiques
Qui de nous ne se souvient pas
Na na na na na
Na na na na na na
Na na na na na
Na na na na na
Qu’ils ont connu tous deux
Un destin aventureux
Et devinrent légendaires
Comme tous les amants fabuleux ?

{Refrain:}
Quand je pense à eux
Moi, je pense à toi !
Quand je pense à eux
Moi, je pense à toi !
(Na na na na na)
Être fidèle
(Na na na na na)
C’est essentiel !
(Na na na na na na)
Si tu m’aimais
Tout comme Samson,
(Na na na na na)
Je ne serais pas Dalila !

Elle lui ôta la force
Que le Ciel donnait à ses cheveux,
C’est ainsi que son nom
Devint symbole de trahison
Na na na na na
Na na na na na na
Na na na na na
Na na na na na

Être fidèle
(Na na na na na na)
C’est essentiel !
(Na na na na na)
Si tu m’aimais
Tout comme Samson,
(Na na na na na)
Je ne serais pas Dalila !

Samson eut la vision
Que Dieu guiderait ses faibles mains
On l’a tous vu détruire
Debout, le temple philistin

{au Refrain}

(Quand je pense à eux, moi je pense à toi)
Être fidèle, c’est essentiel !
(Quand je pense à eux, moi je pense à toi)
Si tu m’aimais tout comme Samson,
(Quand je pense à eux, moi je pense à toi)
Je ne serais pas Dalila !
(Quand je pense à eux, moi je pense à toi)

In cazul in care nu va place muzica pop, in varianta retro, poate ar trebui sa postez un libret de opera. Ce libret? Cel semnat de F. Lemaire, folosit de compozitorul Camille Saint-Saëns pentru a compune muzica operei inspirata din cartea cartea biblică Judecătorii, din care imi permit sa citez:

1  Samson a plecat la Gaza; acolo a văzut o curvă, şi a intrat la ea.

2  S-a spus oamenilor din Gaza: „Samson a venit aici”. Şi l-au înconjurat, şi au pândit toată noaptea la poarta cetăţii. Au stat liniştiţi toată noaptea, şi au zis: „Când se va lumina de ziuă, îl vom omorâ”.

3  Samson a rămas culcat până la miezul nopţii. Pe la miezul nopţii, s-a sculat, şi a apucat porţile cetăţii cu amândoi stâlpii, le-a scos împreună cu zăvorul, le-a pus pe umeri, şi le-a dus pe vârful muntelui din faţa Hebronului.

4  După aceea a iubit pe o femeie în valea Sorec. Ea se numea Dalila.

5  Domnitorii Filistenilor s-au suit la ea, şi i-au zis: „Înduplecă-l, şi află de unde-i vine puterea lui cea mare şi cum am putea să-l biruim, ca să-l legăm şi să-l slăbim, şi-ţi vom da fiecare câte o mie o sută de sicli din argint.

6  Dalila i-a zis lui Samson: „Spune-mi, te rog, de unde-ţi vine puterea ta cea mare, şi cu ce ar trebui să fii legat ca să fii biruit”.

7  Samson i-a zis: „Dacă aş fi legat cu şapte funii noi, care să nu fie uscate încă, aş slăbi şi aş fi ca orice alt om”.

8  Domnitorii Filistenilor au adus Dalilei şapte funii noi, neuscate încă”. Şi ea l-a legat cu funiile acestea.

9  Iar nişte oameni stăteau la pândă la ea, într-o odaie. Ea i-a zis: „Filistenii Sunt asupra ta Samson”! Şi el a rupt funiile, cum se rupe o aţă de cîlţi când se atinge de foc. Şi astfel n-au ştiut de unde-i venea puterea.

10  Dalila i-a zis lui Samson: „Vezi, ţi-ai bătut joc de mine, mi-ai spus minciuni. Acum, te rog, arată-mi cu ce trebuie să fii legat”.

11  El i-a zis: „Dacă aş fi legat cu funii noi, care să nu fi fost întrebuinţate niciodată, aş slăbi şi aş fi ca orice alt om”.

12  Dalila a luat nişte funii noi, şi l-a legat cu ele. Apoi i-a zis: „Filistenii Sunt asupra ta, Samson!” Iar nişte oameni stăteau la pândă într-o odaie. Şi el a rupt funiile de la braţe ca pe o aţă.

13  Dalila i-a zis lui Samson: „Până acum ţi-ai bătut joc de mine, şi mi-ai spus minciuni. Spune-mi cu ce trebuie să fii legat”. El i-a zis: „N-ai decât să împleteşti cele şapte şuviţe de păr din capul meu în urzeala ţăsăturii”.

14  Şi ea le-a pironit cu un cui din lemn în pământ. Apoi i-a zis: „Filistenii Sunt asupra ta, Samson!” Şi el s-a trezit din somn, şi a smuls cuiul din lemn din pământ cu urzeală cu tot.

15  Ea i-a zis: „Cum poţi spune: „Te iubesc!” când inima ta nu este cu mine? Iată că de trei ori ţi-ai bătut joc de mine, şi nu mi-ai spus de unde-ţi vine puterea ta cea mare.”

16  Fiindcă ea îl necăjea şi-l chinuia în fiecare zi cu stăruinţele ei, sufletul i s-a umplut de o nelinişte de moarte,

17  şi-a deschis toată inima faţă de ea, şi i-a zis: „Briciul n-a trecut peste capul meu, pentru că Sunt închinat Domnului din pântecele maicii mele. Dacă aş fi ras, puterea m-ar părăsi, aş slăbi, şi aş fi ca orice alt om”.

18  Dalila, văzând că îşi deschisese toată inima faţă de ea, a trimis să-i cheme pe domnitorii Filistenilor, şi a pus să le spună: „Suiţi-vă de data aceasta, căci mi-a deschis toată inima lui”. Şi domnitorii Filistenilor s-au suit la ea, şi au adus argintul în mâni.

19  Ea l-a adormit pe genunchii ei. Şi chemând un om, a ras cele şapte suviţe de pe capul lui Samson, şi a început astfel să-l slăbească. El şi-a pierdut puterea.

20  Atunci ea a zis: „Filistenii Sunt asupra ta, Samson!” Şi el s-a trezit din somn şi a zis: „Voi face ca şi mai înainte, şi mă voi scutura”. Nu ştia că Domnul Se depărtase de el.

21  Filistenii l-au apucat, şi i-au scos ochii; l-au pogorât la Gaza, şi l-au legat cu nişte lanţuri din aramă. El învârtea la rîşniţă în temniţă.

22  Dar părul capului lui a început iarăşi să crească, după ce fusese ras.

23  Şi domnitorii Filistenilor s-au strâns ca să aducă o mare jertfă dumnezeului lor Dagon, şi ca să se veselească. Ei ziceau: „Dumnezeul nostru a dat în mâinile noastre pe Samson, vrăjmaşul nostru.”

24  Şi când l-a văzut poporul, au lăudat pe dumnezeul lor, zicând: „Dumnezeul nostru a dat în mâinile noastre pe vrăjmaşul nostru, pe acela care ne pustiia ţara, şi ne înmulţea morţii.”

25  În bucuria inimii lor, au zis: „Chemaţi pe Samson, ca să ne desfăteze!” Au scos pe Samson din temniţă, şi el a jucat înaintea lor. L-au aşezat între stâlpi.

26  Şi Samson a zis tânărului care-l ţinea de mână: „Lasă-mă, ca să mă pot atinge de stâlpii pe care se reazimă casa, şi să mă razim de ei.”

27  Casa era plină de bărbaţi şi de femei; toţi domnitorii Filistenilor erau acolo, şi pe acoperiş erau aproape trei mii de inşi, bărbaţi şi femei, care priveau la Samson, cum juca.

28  Atunci Samson a strigat către Domnul şi a zis: „Doamne, Dumnezeule! Adu-ţi aminte de mine, Te rog; Dumnezeule, dă-mi putere numai de data aceasta, şi cu o singură lovitură să-mi răzbun pe Filisteni pentru cei doi ochi ai mei!”

29  Şi Samson a îmbrăţişat amândoi stâlpii de la mijloc pe care se sprijinea casa, şi s-a rezemat de ei; unul era la dreapta lui, şi altul la stânga.

30  Samson a zis: „Să mor împreună cu Filistenii!” S-a plecat cu toată puterea, şi casa a căzut peste domnitori şi peste tot poporul care era acolo. Cei pe care i-a prăpădit la moartea lui au fost mai mulţi decât cei pe care-i omorâse în timpul vieţii.

31  Fraţii lui şi toată casa tatălui său s-au pogorât, şi l-au luat. Când s-au suit înapoi, l-au îngropat între Ţorea şi Eştaol, în mormântul tatălui său Manoah. El fusese judecător în Israel douăzeci de ani.

Am incheiat citatul din cartea Biblica si ma pregatesc sa  inchei  si acest post amintindu-va ca sunteti inca in Postul  Craciunului si este timpul sa aveti grija de sufletul si de parul vostru, dand lui Dumnezeu ce este al lui Dumnezeu si Cezarului ce este al Cezarului.

Pentru a-l astepta cum se cuvine pe pruncul Ii sus  este bine sa ne primenim sufletele prin post, rugaciune, spovedanie si daca suntem vrednici si avem dezlegare de la duhovnicul nostru sa primim sangele si trupul lui Hristos atunci cand ne vom impartasi.

Daca  nu avem dezlegare la impartasanie, atunci sa avem, inima cat mai curata si sa nu uitam sa ne tundem si sa ne aranjam parul astfel incat sa intram in noul an cat mai frumosi.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: